Çatlaklara İyi Gelen Bitkiler
- vucutcatlaklari
- 12 Oca 2017
- 2 dakikada okunur
Cilt çatlaklarının, önceden anlaşılabilir bir dermatolojik sorundur. Genellikle hamilelik süreçlerinde yaşanan biyolojik değişimlere bağlı olarak çatlama ihtimalinin yüksek olur ve erkeklerde de beslenme alışkanlıklarından , hormonal dengenin bozukluklarından , ani kilo değişimlerinden kaynaklı çatlaklar oluşabilir.Bu noktada bilinmesi gereken en önemli durumun erken dönemde sorunun anlaşılabilmesidir.

Hamilelik gibi kontrol edemediğimiz süreçlerde çatlamalar daha geniş bölgelerde ve hızlı oluşur.
Böyle dönemlerde çatlama oluşumu epidermise zarar verir.Cilt tabakası olan epidermisin en önemli görevi cildi dışarıdan gelecek zararlı etkilere karşı savunmak ve içerideki nem dengesini sağlamaktır. Epidermal hücrelerin %20-25'i melanositlerdir, bunlar cildin rengini belirleyen koruyucu pigment ve melanini üretirler. Bundan kaynaklı sorunun önceden tespiti ve cilt bakımının önceden yapılması çok önemlidir.
Diğer yandan cildi sağlamlığını sağlayan kolajen,elastin, protein lifleri ve belirli bazı polisakkaritler vardır. Bu maddeler cilde dayanıklılık,esneklik katar ve nem tutabilme kabiliyetini sağlarlar. Dermis tabakasının altında stratum bazele dediğimiz sürekli yeni hücrelerin oluştuğu tabaka vardır. Bu tabaka da cilt bakımımızı yapmadığımız takdirde zarar görür.
Hücreler yavaş yavaş cildin üst tabakalarına doğru yolculuk yaparlar ve yaklaşık 14 günde artık canlılıklarını kaybetmeye başlayarak en üstte birikirler bunun sonucu stratum korneum (boynuzsu tabaka) oluştururlar. Ölü keratinositler bu tabakada birikerek 1-5 mm'lik nasır tabakası oluşurturur. Normal bir cildin sağlığını ve güzelliğini sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Bunu yapmak içinde cildimizi kese,kabak lifi veya herhangi bir fırça yardımı ile temizlememiz gerekir. Bu sayede cildimiz nefes alacaktır ve alttan yenilenmenin önü açılacaktır.
Çatlak Oluşumu Nasıl Önlenir
Yukarıda değindiğimiz gibi Özellikle elastin ve protein liflerini, egzersiz yaparak canlı tutulabilmesi kritik önemdedir. Bu egzersizler yanında lokal masaj yöntemleriyle deri altı kan akışını uyarmamız gereklidir.
Bununla beraber, A, C, E ve K vitamini gibi vitaminler ile özellikle çatlak oluşma riski olan bölgelere masaj yardımı ile uygulanması, sorunun önüne geçmek açısında önemlidir.
Diğer yandan çatlaklar oluşmuş ve derimizde belirgin bir hal almaya başlamış ise kimyasal peeling uygulamaları ile üst deriyi atarak deri yenilenmesi gerçekleştirmek çatlak görünümüne son verebilir.
Çatlaklar için Bitkisel Çözüm
Çatlakların görünümünü azaltamaya yarayan bitkisel çözümler çatlak oluşumu önceside kullanılabilir. Hatta çatlak oluşumu öncesi kullanılması çatlak oluşma riskini azaltacaktır. Bu bitkiler çatlakları tamamen geçirmez sadece görünümünde iyileştirmelere yapar. Örneğim ;"aslanpançesi otu" "gotu kola" "devedikeni" gibi bitkilerin kür-merhem ve solisyon olarak hazırlanmış biçimlerinin hafife alınmayacak etkilere sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Diğer yandan çatlaklara iyi gelen doğal yağlarda mevcuttur ;jajoba yağı,badem yağı ,Hindistancevizi yağı..
Bu yağlar cildinizi besler ,ölü hücreleri dökmenize yardımcı olur ve cildinize esneklik kazandırır. Bu sayede çatlak oluşma riski en aza inmiş olur.
Ayrıca derimizin nemlendirilmesi çatlak çözümü için gerekli bir durumdur. Aşağıda 2 çeşit nemlendirici türü bulunmaktadır;
Yağlı Nemlendiriciler: Yağ nemlendiricilerin daha az yağlı, ancak yine de etkilidirler. Doğrudan cildinize uygulanabilecek yağlara örnek olarak mineral yağ, bebek yağı, banyo yağı ve bitkisel yağlar vardır. Duş veya banyodan çıktıktan sonra bu yağları uygulamak cilt kuruluğuna da iyi gelecektir.
Merhemli Nemlendiriciler: Merhemli nemlendiriciler, ciltteki nemi tutma konusunda en iyi yeteneğe sahiptirler, ancak çok kullanılması yağlı bir cilde sebep olabilir. Bundan kaynaklı orantılı bir şekilde kullanılmalıdır.Merhemli nemlendiriciler Vazelin Petrol Jeli ve Akfarm içerir.
Comentários