top of page
Ara

Çatlaklar Nasıl Oluşur

  • vucutcatlaklari
  • 8 Tem 2016
  • 2 dakikada okunur

Deri çatlağı değişik sebeplerden kaynaklı cildin iç kısımdan yırtılması olarak adlandırılabilir. Genel olarak hızlı kilo alıp -verme esnasında cildin gerilip tekrar kendini bırakması sebebiyle oluşum gösterirler. İç bölgedeki yırtıklar dışarıdan cilt üzerinde çizikler(şeritler) şeklinde bir görünüme sebep olurlar. Öncesinde morarma olarak gözlenen çatlaklar ve ardından dış sınırların koyulaşması ve iç kısımların beyazlaşması ile son bulur. Son olarak da bu görünümde sabitlenir. Özellikle güneşin tesiri ile bronzlaşan bölgelerde daha kesin bir şekilde görünmektedir.

Cilt çatlağını önleyecek olan bütün uygulamalar, yeni oluşan çizginin kamuflajında etkilidir. Ancak çizgilerin tamamen kaybolmasını düşünürseniz daha ciddi çatlak tedavilerine ihtiyacınız vardır. Ayrıca çatlak tedavisi uygulasanız da çatlaklar tamamen ortadan kalkmayabilir. Cilt çatlakları için imal edilen losyonlardan, yağlardan da ayrıca yararlanabilirsiniz ama bunlar özellikle oluşmadan önce bir önlem amacıyla kullanıldığında yeterli sonucu verirler.

 

Çatlak Tedavisi

Oluşmuş çatlakları tamamen ortadan kaldıracak olan çatlak tedavi yöntemleri henüz keşfedilememiş ve gerçekleşmemiştir. Bu nedenle oluşmasını engellemek için büyük çaba sarf etmek gerekir. Cildi mutlaka her gün nemlendirmelisiniz. Banyodan sonra ise cildinizin kurumasına engel olmalı, doğal nemlendiriciler ile cildinizi yumuşatmalısınız. Günlük içmeniz gereken su miktarını kesinlikle tamamlamalısınız çünkü cildinizin kurumaması ve çatlak oluşmaması için su temel önemdedir.Kilo dengenizi korumaya özen gösterin ve kilo verme sürecinizin yavaş olmasına özen göstermeniz çatlak oluşumuna engel olacaktır. Erken dönemde çatlak tedavisi daha iyi sonuç vermektedir. Cilt çatlağı belirtilerini hissederseniz mutlaka bir dermatoloğa başvurmanız ve doğru tedavi yöntemini belirlemeniz gerekir.

Çatlak Oluşumu Türleri

İki tür çatlak vardır. İlki, cildin gerilmesi ya da esnekliğini kaybetmesi sonucu meydana gelen çatlaklardır. Hamilelikte oluşan yırtıklar, büyüme çağındaki gelişmeyle oluşan çatlaklar ve hormonal değişimlere bağlı olarak vücudun hızlı gelişmesiyle meydana gelen çatlaklar bu tip çatlaklara örnek olarak verilebilir. İkincisi ise, aşırı kortizol hormonu salgılanması sonucu meydana gelen çatlaklardır. Bu çatlaklar, uzun bir süre yüksek dozda kortikosteroid ilaçlar kullanmak zorunda olduğunuzda meydana gelir. Çatlaklardan kurtulmak için öncesinde cilt bakımınızı yapmalısınız. Bu çatlakların oluşmasını engellemek için önemli bir adımdır.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Doğal Cilt Bakımı

Hepimiz daha güzel, yumuşak, parlayan ve esnek bir cilde sahip olmak için çaba harcarız. Fakat bazı zamanlarda aşırı yağlanma, kuruluk,...

 
 
 

Коментари


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
RSS Feed
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page